SETARAM DSC kaloriméter, TG, TMA

A ELTE Kutatási Infrastruktúra Adatbázis wikiből


TartalomjegyzékÁltalános leírás

*Gép/műszer/helyiség szakszerű, hivatalos megnevezése
SETARAM DSC kaloriméter, TG, TMA
*Az adott Gép/műszer/helyiség rövid leírása, legfőbb tudományos és/vagy műszaki jellemzői
A dinamikus kaloriméterek (DSC) ideális eszközök különböző anyagokban lejátszódó hőeffektussal járó folyamatok gyors vizsgálatára. Ha a mérés során a mérendő mintában hőelnyeléssel vagy hőleadással járó folyamat játszódik le, a kimenőjelen egy pozitív vagy negatív csúcsot kapunk, amelyek helyzetéből és alakjából következtetni lehet a lezajlott átalakulások jellegére. A SETARAM DSC az ún. „heat flow” kaloriméterek közé tartozik, amely azt jelenti, hogy a két minta közötti nemkívánatos (a kalibrálást megnehezítő) hőmérsékletet a két minta egy hővezetővel való összekötésével csökkentik.

A SETARAM DSC össze van építve egy nagy pontosságú mérleggel amely lehetővé teszi, hogy a fűtés/hűtés közben a hőátadás mellett a minta esetleges tömegváltozását is megmérjük (TG). Ez általában akkor érdekes, ha a minta gázt ad le vagy bocsájt ki a mérés során.

A SETARAM berendezés rendelkezik egy dilatométerrel is, amely abban különbözik a szokásos megvalósítástól, hogy lehetőség van egy külső feszültség alkalmazásárra is (Thermal Mechanical Analyzer TMA).
*Gép/műszer/helyiséghez tartozó honlapcím (ha van)
http://metal.elte.hu

Tudományterületek

*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható?
(K+F Tárgyszórendszer; thesaurus ortelius; több is megadható)
4.6.16 Szilárdtestfizika
*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható? (TEÁOR besorolás; több is megadható)
721 Természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés
*A berendezéssel elvégezhető mérések/kutatások
A SETARAM berendezéssel szobahőmérséklet és 1600°C között lehet méréseket végezni. Az alkalmazható fűtési sebesség 0.1 - 20°C/min intervallumban változtatható. A DSC érzékenysége 10 mW nagyságrendű, ami az alkalmazható 10 - 100 mg nagyságú mintatömegnek megfelelően azt jelenti, hogy 1 W/g nagyságrendű entalpiaváltozási sebesség még mérhető.

A TG μg pontosságú tömegváltozás mérését teszi lehetővé. A TMA-val μm-es pontossággal lehet a minta hosszváltozását meghatározni.

Mindhárom mérési típus során a vizsgálatokat vákuumban vagy védőgáz alkalmazása mellett is el lehet végezni.Működés, működtetés

*A gép/műszer/berendezés színvonala világszínvonalhoz viszonyítva (1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
3
*A gép/műszer/berendezés színvonala magyarországi viszonylatban (0=felújítandó, nem használható 1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
3
*A gép/műszer/berendezés egyedisége világviszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= világviszonylatban ritkaság)
1
*A gép/műszer/berendezés egyedisége magyarországi viszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= magyarországi viszonylatban ritkaság))
5
Személyes eszközök