Planetlab Europe hálózati csomó

A ELTE Kutatási Infrastruktúra Adatbázis wikiből


TartalomjegyzékÁltalános leírás

*Gép/műszer/helyiség szakszerű, hivatalos megnevezése
Planetlab Europe hálózati csomó
*Az adott Gép/műszer/helyiség rövid leírása, legfőbb tudományos és/vagy műszaki jellemzői
A PlanetLab rendszer számítógépes hálózatok és elosztott rendszerek kutatására létrehozott, számítógépekből létrehozott tesztkörnyezet. A Planetlab-ot 2002-ben hozták létre, és 2009 márciusáig a világ 460 pontján 913 számítógépbőló hálózattá fejlődött. A PlanetLab számítógépek az interneten kapcsolódnak egymáshoz. Mindegyik kutatási projekt egy virtuális számítógépekből álló "slice"-ot foglalhat a PlanetLab rendszerbe kapcsolt számítógépek tetszőleges részén. A PlanetLab rendszerhez azok a személyek kaphatnak hozzáférést, akik a PlanetLab pontok üzemeltetésében részt vevő egyetemekkel, kutatóintézetekkel vagy vállalatokkal kapcsolatban állnak. Akik kapcsolódnak a PlanetLab rendszerhez, azok a PlanetLab összes gépéhez hozzáférést kapnak. A PlanetLab tagjai aktívan fejlesztenek különféle programokat a közösség számára, melyek közül minden felhasználó szabadon választhat. A PlanetLab Europe rendszer a Onelab projekt magját alkotja. A Onelab projekt a PlanetLab Europe projektet számos más, a klasszikus vezetékes interneten túli területre is kiterjeszti. Ezen kívül számos mérési és monitorozó eszközt is csatlakoztat a PlanetLab Europe rendszerhez, mint például az ETOMIC vagy a DIMES mérőrendszerek.

Tudományterületek

*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható?
(K+F Tárgyszórendszer; thesaurus ortelius; több is megadható)
4.3.3.1 Elosztott számítás
6.3.17 Internet technológia
*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható? (TEÁOR besorolás; több is megadható)
6209 Egyéb információ-technológiai szolgáltatás
721 Természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés
*A berendezéssel elvégezhető mérések/kutatások
A PlanetLab rendszer elsősorban hálózati protokollok, elosztott algoritmusok, peer-to-peer alkalmazások és más technológiák kifejlesztésére és tesztelésére alkalmas. Ezen túl alkamas globális hálózati mérések megvalósítására is. A legnagyobb előnye, hogy a világ számos pontján található PlanetLab csomópont, nem csupán egy szűk behatárolt földrajzi területen.Működés, működtetés

*A gép/műszer/berendezés színvonala világszínvonalhoz viszonyítva (1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
3
*A gép/műszer/berendezés színvonala magyarországi viszonylatban (0=felújítandó, nem használható 1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
4
*A gép/műszer/berendezés egyedisége világviszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= világviszonylatban ritkaság)
2
*A gép/műszer/berendezés egyedisége magyarországi viszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= magyarországi viszonylatban ritkaság))
4
Személyes eszközök