Olympus BX51 polarizációs mikroszkóp Linkam FTIR 600 kishőmérsékletű fűthető és hűthető tárgyasztallal

A ELTE Kutatási Infrastruktúra Adatbázis wikiből


TartalomjegyzékÁltalános leírás

*Gép/műszer/helyiség szakszerű, hivatalos megnevezése
Olympus BX51 polarizációs mikroszkóp Linkam FTIR 600 kishőmérsékletű fűthető és hűthető tárgyasztallal
*Az adott Gép/műszer/helyiség rövid leírása, legfőbb tudományos és/vagy műszaki jellemzői
A műszer segítségével az ásványok képződése során, vagy az után jelenlévő fluidumból az ásványban csapdázódott anyagrész (fluidzárvány) vizsgálatára nyílik mód. A kiválasztott mintából két oldalán polírozott, általában 50-150 mikrométer vastagságú vékonycsiszolatot készítünk, amit a méréshez ~3-5 mm átmérőjű szemcsékre darabolunk. A műszer mérési tartománya -196°C-tól +600°C-ig terjed, pontossága 0°C alatt 0,1°C, felette 1°C. A méréshez használt mikroszkóppal maximálisan 1000-szeres nagyítást lehet elérni. A vizsgálat eredményeiből többek között az ásvány minimális keletkezési hőmérsékletére, a vizsgált fluidum összetételére, vagy a későbbi folyamatok hasonló jellemzőire lehet következtetni.

Tudományterületek

*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható?
(K+F Tárgyszórendszer; thesaurus ortelius; több is megadható)
3.3.1 Földtudományok
3.3.1.2.2 Geológia
3.3.1.2.2.7 Ásványtan
3.3.1.2.2.1 Gazdasági geológia
*A berendezéssel elvégezhető mérések/kutatások
A polarizációs mikroszkóppal a preparátumok petrográfiai elemzése is elvégezhető. A fűthető és hűthető tárgyasztallal látható fényben és IR fényben is dolgozhatunk (utóbbi esetében speciális objektívek és kamera is szükségeltetik, mindkettő rendelkezésre áll). A mérések során a fluidzárványban végbemenő fázisátalakulások hőmérsékletét rögzítjük, melyek alapján az ásvány anyaoldatának/a később ható oldatnak a (minimális) hőmérsékletéről, összetételéről, akár további jellemzőiről is információt nyerhetünk. Mindezek fontos információk lehetnek különböző földtani folyamatok (pl. hidortermás folyamatok, ércképződés) rekonstrukciójához.Működés, működtetés

*A gép/műszer/berendezés színvonala világszínvonalhoz viszonyítva (1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
5
*A gép/műszer/berendezés színvonala magyarországi viszonylatban (0=felújítandó, nem használható 1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
5
*A gép/műszer/berendezés egyedisége világviszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= világviszonylatban ritkaság)
3
*A gép/műszer/berendezés egyedisége magyarországi viszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= magyarországi viszonylatban ritkaság))
4
Személyes eszközök