Multielektródás geoelektromos mûszer

A ELTE Kutatási Infrastruktúra Adatbázis wikiből


TartalomjegyzékÁltalános leírás

*Gép/műszer/helyiség szakszerű, hivatalos megnevezése
Multielektródás geoelektromos mûszer
*Az adott Gép/műszer/helyiség rövid leírása, legfőbb tudományos és/vagy műszaki jellemzői
ARES-G típusú (GF Instruments) multielektródás geoelektromos mérõberendezés, 40 elektródával (5 kábel, egyenként 8 elektródával, 5 m-es elektródaközzel). A mûszer 2D geoelektromos tomográfiára, vertikális elektromos szondázásra, természetes és indukált potenciál mérésére alkalmazható. A vezérlõprogram ismeri a standard elektródakonfigurációkat, de megadható egyéni beállítás is. A nyers adatok inverzióját és értelmezését szolgáló szoftver a tanszéken elérhetõ.
*Gép/műszer/helyiséghez tartozó honlapcím (ha van)
http://geophysics.elte.hu/

Tudományterületek

*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható?
(K+F Tárgyszórendszer; thesaurus ortelius; több is megadható)
3.3.1.2 Geofizikai tudományok
*A berendezéssel elvégezhető mérések/kutatások
A mûszer 2D geoelektromos tomográfiára, vertikális elektromos szondázásra, természetes és indukált potenciál mérésére alkalmazható. A vezérlõprogram ismeri a standard elektródakonfigurációkat (Wenner, Schlumberger, pole-pole, pole-dipole, dipole-dipole ill. kutak/felszín közötti tomográfia), de megadható egyéni beállítás is. Maximális AB elektródatávolság 195m, maximális áramerõsség 2A. A nyers adatok inverzióját és értelmezését szolgáló szoftver a tanszéken elérhetõ.Működés, működtetés

*A gép/műszer/berendezés színvonala világszínvonalhoz viszonyítva (1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
5
*A gép/műszer/berendezés színvonala magyarországi viszonylatban (0=felújítandó, nem használható 1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
5
*A gép/műszer/berendezés egyedisége világviszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= világviszonylatban ritkaság)
3
*A gép/műszer/berendezés egyedisége magyarországi viszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= magyarországi viszonylatban ritkaság))
4
Személyes eszközök