Csavarógép

A ELTE Kutatási Infrastruktúra Adatbázis wikiből


TartalomjegyzékÁltalános leírás

*Gép/műszer/helyiség szakszerű, hivatalos megnevezése
Csavarógép
*Az adott Gép/műszer/helyiség rövid leírása, legfőbb tudományos és/vagy műszaki jellemzői
Az anyagok nagy deformációs tulajdonságainak vizsgálatára a csavarási deformáció az egyik leghatékonyabb módszer. Az Anyagfizikai Tanszéken saját fejlesztésben megvalósított csavarógép egy általános célú berendezés, amelyel tetszőleges előre programozott csavarási deformáció megvalósítható. A speciális meghajtó és befogó berendezés következtében a berendezés ún. szabad végű csavarást tesz lehetővé, amely egy unikális lehetőség más hasonló berendezésekhez képest.

Tudományterületek

*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható?
(K+F Tárgyszórendszer; thesaurus ortelius; több is megadható)
4.6.16 Szilárdtestfizika
*Az adott gép/műszer/helyiség mely tudományterületek kutatása során használható? (TEÁOR besorolás; több is megadható)
721 Természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés
*A berendezéssel elvégezhető mérések/kutatások
A berendezés szabad végű csavarási deformációt tesz lehetővé előre programozható csavarási deformáció végrehajtásával. A maximális minta átmérő 10 mm, a mintahossz 120 mm. A maximális forgatónyomaték 25 Nm. A csavarás közben a berendezés a minta elfordulási szöge mellett méri a szükséges forgatónyomatékot és a minta hosszának változását is.

A berendezéshez tartozik egy programozható hőmérsékletű kályha, amivel 1000°C-ig lehet a minta hőmérsékletét a deformáció közben változtatni.Működés, működtetés

*A gép/műszer/berendezés színvonala világszínvonalhoz viszonyítva (1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
3
*A gép/műszer/berendezés színvonala magyarországi viszonylatban (0=felújítandó, nem használható 1 = elavult, de még használható; 3= közepes 5 = vezető)
3
*A gép/műszer/berendezés egyedisége világviszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= világviszonylatban ritkaság)
1
*A gép/műszer/berendezés egyedisége magyarországi viszonylatban (1= nagyon elterjedt, 5= magyarországi viszonylatban ritkaság))
5
Személyes eszközök